Hírek

2019-01-03
ÉRTÉKŐRZŐK
2017-05-10
Nyílt nap 2017, május 19
2017-03-16
Kincsvadászattal egybekötött ismerkedés

Események

ESEMÉNYEK - BESZÁMOLÓK


Két Szatmár megyei csapat már tovább is kuruttyolt az országos fordulóba

 

Huszadik alkalommal szervezik meg a Kurutty általános műveltségi vetélkedőt gyermekeknek – ma a megyei fordulóban mérhették össze tudásukat a csapatok.

Mi az a Kurutty? Egy olyan általános műveltségi vetélkedő, ami játékos tanulásra csábítja a gyerekeket. Igazi felfedezés, tele izgalmas feladatokkal, mesékkel, a korosztályuknak (első osztálytól negyedik osztályig) és szintjüknek megfelelő tudásanyaggal. 


Amíg “kuruttyolnak”, az érdeklődő gyerekek tanulhatnak állatokról, megismerhetnek híres embereket, belekóstolhatnak a művészetek és a zene világába, és átléphetik az idegen nyelvek kapuját is, hogy egészen új ismereteket és tapasztalatokat szerezzenek. Ráadásul barátkozhatnak is, ismerkedhetnek egymással, hiszen sokan évről-évre ott vannak a verseny megyei fordulójában. A kilenc – korábban a megyei elődöntőkből továbbjutott csapat - a Ion Creanga Általános Iskola dísztermében gyűlt össze április 24-én, kedden délután. Egyrészről vidám, elszánt, de azért kicsit izguló gyerekek, és persze drukkoló pedagógusok és szülők, másrészről a különböző iskolákból érkezett szakértő zsűri tagjai töltötték meg a termet.


A verseny mint mindig, most is több próbából állt. A feladatokat úgy találták ki és szerkesztették meg, hogy közel álljanak a gyerekekhez, élmény és kihívás is legyen egyben a munka. A résztvevők anyanyelvi-, zenei-, idegennyelvi-, rajz-, matematika-, gyakorlati- és növényvilág ismereteit is pontozták.


Ezúttal a Cserkészek csapata nyerte meg a XX. Kurutty Műveltségi Vetélkedő Szatmár megyei szakaszát a kilenc fináléba jutott csapat közül. A Cserkészek a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tanulói, a csapattagok Nagy Viktória, Szolnoki Nadin, Saierli Hella és Dragos Rolland. 


A második helyezett a Zöldek fantázianevű csapat lett a Szatmárnémeti Mircea Eliade Iskolából. Csapattagok Nagy Jázmin, Lőrincz Csilla, Murvai Johanna és Balogh Petra. Ők képviselhetik Szatmár megyét Kédialmáson, az országos döntőben. Gratulálunk!

Ugye lángolt a szívünk? –kalazancis pedagógusok zarándoklata Vállajon

Emmauszi utat jártak Húsvét 4. vasárnapját megelőző pénteken a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum pedagógusai, gyalogosan zarándokolva Vállajra

A közös útonlevés fontosságának és szépségének tudatosítását, a folyamatosan mellénk szegődő és velünk lépkedő Jézus felismerésének örömét kívánta középpontba helyezni  a Ft. Simon Attila, iskolai spirituális atya által szervezett,  zarándoklattal egybekötött lelki délután. A mintegy 10 kilóméteres közös utat követően szentmisén vehettek részt a bekapcsolódó pedagógusok, az idei éveben 100 jubileumát ünneplő római katolikus műemléktemplomban. Ft. Kocsis Gábor Csaba, vállaji plébános szentbeszédében az emmauszi tanítványok történetéből indult ki, amely valahol rólunk is szól, párhuzamot vonva a tanítványok élethelyzete és a pedagógusi hivatás helyes értelmezése, megélése között. Ebben az összefüggésben igazán magunkra ismerhetünk az emmauszi tanítványok személyében. Mindennapjainkban, miközben sokszor aggodalmakkal, kétségekkel járjuk utunkat, nem vagyunk elég éberek, hogy felismerjük Jézust, aki mellénk szegődik. Pedig ő velünk halad, érdeklődik gondjaink, nehézségeink felől és éppúgy mint a tanítványoknak, választ akar adni a sok miértre, ami a hétköznapokban vagy akár pedagógusi pályánk során felgyülemlik bennünk. Kocsis Gábor atya kiemelte, csak úgy maradhatunk a ránkbízott gyermekekért és diákokért élő és tenni tudó, hivatásunkat hitelesen megélő keresztény pedagógusok, ha útközben éberen tudunk arra figyelni, amit az Úr szól hozzánk és a felismerésből és a találkozásból táplálkozva, mindig örömmel, lángoló szívvel éljük mindennapjainkat.A zarándoklat szeretetvendégséggel, közös beszélgetéssel ért véget.

Rangos verseny, dobogós helyek 

 

A Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyen részt vevő Szatmár megyei diákok közül hárman dobogós helyen végeztek, tájékoztatott Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő.

Április 5–7. között Nagyenyeden, a Bethlen Gábor Kollégiumban szervezték meg a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszát. Szatmárnémetiből is szép számú csapat vett részt a megmérettetésen, és a hagyományokhoz híven idén is nagyszerű eredményekkel sikerült hazatérni.

Antal-Juszel Ingrid, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum VIII. osztályos tanulója első helyen végzett, őt Hargitay Erzsébet tanárnő készítette fel. Harmadik helyen zárt Kabos Tímea, a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskola VI. osztályos tanulója, felkészítő tanára Tivadar Melinda volt. Szintén harmadik díjazott lett Kabai Tünde, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum VII. osztályos tanulója, őt Heinrich Andrea készítette fel. Minisztériumi dicséretben részesült a X. osztályos Balogh Ádám Csaba a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból, felkészítette Czier Andrea.

A díjazott tanulók valamennyien az RMDSZ Oktatási Főosztályának díjában is részesültek, amely oklevélből és könyvcsomagból állt.

A Szatmár megyei csapat tagjai közöl hárman különdíjjal tértek haza, mindannyian a Nagykárolyi Elméleti Líceum tanulói: Láng Blanka V. osztályos diák (Dr. Brendus Gyula Egyesület díja), felkészítő tanára Fazakas Erika; Koszma Melinda IX. osztályos tanuló (Horváth Arany-díj), felkészítő tanára Szabó Csilla; illetve László István X. osztályos tanuló (Corvin Kiadó díja), felkészítő tanára Putovits Tünde.

Szatmár megye csapatát erősítették, viszont helyezést nem értek el: Donca Anikó, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium VIII. osztályos diákja, felkészítő tanára Fisár Erika; Finta-Fekete Eszter, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum IX. osztályos diákja, akit Heinrich Andrea készített fel; valamint Tasnádi Tímea és Tivadar Zita, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium XI. osztályos diákjai, felkészítő tanáruk Téglás József volt. A versenyző diákokat Czier Andrea és Pap Erika tanárnők kísérték el a jeles versenyre.

Gál Gyöngyi magyar szakos tanfelügyelő, az értékelő bizottság tagja értékelésében elmondta, hogy idén is jó volt újra meggyőződni arról, hogy a tehetségek nemes versengésében az anyanyelv és irodalom pástján a szatmári diákoknak is ott a helyük a pódiumon.

Közösséghez tartoznak

2018. április. 10.

A fiataloknak igényük, hogy tartozzanak valahova, ahol társaikkal együtt tehetnek valami jót, valami fontosat, s ez a virtuális kapcsolathálók korában még égetőbbé vált - állapították meg a tavaszi csoportvezető-képzőn.

Erdődhegyen április 6-a és 8-a között tartották az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda által egybefogott plébániai ifjúsági csoportvezetők szokásos tavaszi találkozóját, melyen 31 plébánia 69 fiatalja vett részt. A szervezőktől megtudtunk, számuk örömteli módon növekvő tendenciát mutat, a pénteki napon 27 új tagot köszönthettek a régiek és beszélgethettek közösen el a csoportvezetés szépségéről és felelősségéről. Ők ugyanis, amellett, hogy otthon, a saját plébániai közösségükben foglalkoznak a gyerekekkel és fiatalokkal, az egyházmegyei irodával is tartják a kapcsolatot és bekapcsolódnak annak rendezvényeibe, segítik a referensek munkáját.

Szükség van rájuk, és ez a hétvégi rendezvényen is hangsúlyt nyert. A fiatalokkal való foglalkozásokban pótolhatatlanok, a csoportvezetésben ugyanakkor mindig számíthatnak önmagukon túl társaikra és a csoport jóindulatára is. Miután szombaton elkészítették a nyári, nagyszokondi gyerektáborok beosztását, ötleteltek annak tematikájáról, vasárnap szentmisén vettek részt, előre tekintettek a közelgő egyházmegyei ifjúsági találkozóra, illetve az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóra, de volt idő sok beszélgetésre is. Ez utóbbiak, hasonlóan fontosak, mint bármely más programpont, hiszen a fiataloknak lehetőséget ad a gondolatok megfogalmazására és kimondására, a referenseknek pedig annak megértésére, hogy min mennek a fiatalok keresztül,  mi foglalkoztatja őket, mik a gondjaik és igényeik.

Így a csoportvezetők megfogalmazták, mennyire valós igény mutatkozik esetükben és otthonmaradt társaik esetében is az élő, valós közösségekre, ahol elfogadják őket, számítanak rájuk, feladatot kapnak, ezt felszabadult környezetben elvégezhetik, és látják közösen kitűzött céljaik hasznos megvalósulását. Különösen érvényes ez a jelenben, a virtuális kapcsolathálók korában, ahol a felszínesség, az irónia és a kritika dívik. Ezzel szemben az egyházi közösségben a közös pontokat erősítik és az imák, szentmisék által is a szeretetélmény  mélyül.

Az egyházmegyei ifjúsági csoportvezetőknek idén lesz bőven tennivalójuk hiszen a hagyományos, nagy résztvevőszámú egyházmegyei ifjúsági találkozón és -táboron kívül az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót is a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében rendezik.

A PKE-S LEHETŐSÉGEKKEL ISMERKEDTEK

idén is nagy hangsúlyt fektet a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum a végzős diákjainak szervezett különféle programokra. Ezek révén is próbál segíteni a pályaválasztás terén. Ismertetik például a továbbtanulási lehetőségeket.

 

A múlt héten a Partiumi Keresztény Egyetem nyílt napján jártak a kalazancis végzős diákok. A turizmus és közélelmezési szaklíceumi osztály immár második éve vesz részt a PKE Gazdaságtudományi Tanszéke által hirdetett, Álmom a vállalkozásom! elnevezésű gazdasági vetélkedőn. A tavalyi évben első helyett nyert Tátrai Anett és Véber Róbert 3D-nyomtatási ötlete, ezzel elhozva az 500 lej értékű főnyereményt. Az idei évben az Álmom a vállalkozásom pályázatra 14 csapat jelentkezett, mégpedig Nagykárolyból, Székelyhídról, Érmihályfalváról, Borsról és Nagyváradról. Külön díjban részesültek a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceumból érkező Sopronyi Roland hallgatói.

– Négy csapat jelentkezett idén a végzős osztályunkból, jobbnál-jobb és kreatívabb ötletekkel, melyek a karitatívtól a szórakoztató iparig sokféle irányzatot lefedtek, és rengeteg munkájuk volt a diákoknak mind az üzleti tervek elkészítésében, mind a bemutatókra való felkészülésben. Bár az első díjat az idén nem sikerült elhoznunk, meggyőződésem, hogy mind egyénileg, mind csapatban rengeteget tanultak a diákok és fejlődtek, és én végtelenül büszke vagyok rájuk – mondta Sopronyi Roland felkészítő tanár.

– A zsúfolt tanterv, a halmozott tananyag és a felszabdalt tanmenet mellett egyre nehezebb ezeket a programokat megvalósítani, és egy-egy ilyen jellegű napra elvinni a diákokat. Mindezek ellenére nagyon fontosnak tartom, hogy egyetemi nyílt napokon, céglátogatásokon, szakmai börzéken vegyünk részt, hisz a tananyag átadása mellett, mégiscsak az a legfontosabb, hogy suli után megtalálják a helyüket a nagybetűs életben diákjaink. Szerencsére a Kalazanci Szent József-líceum vezetősége támogatja ezeket az ötleteket és programokat. A versenyzőink: Balázs Noémi, Boleman Patrik, Cuc Réka, Sallai Kitti, Schrádi Júlia, Steib Máté, Szél Cristina és Vagner József. Ezúton gratulálunk nekik és kívánunk sok sikert az érettségire és a pályaválasztásban – tette hozzá Sopronyi Roland.

MÉRTÉKTARTÓ FŐHAJTÁS

Esett. Kellemetlen, már-már télies, aprószemű esőcseppek áztattak el ma délután mindent. Mégis szépszámú jelenlévő vett részt Petőfi Sándor nagykárolyi mellszobra előtt megtartott főhajtáson.

 

Mint ismeretes, a tegnapi szatmárnémeti Széchenyi-szobor avatása okán egy nappal halasztották a károlyi ünnepséget. Füst Milán A magyarokhoz című költeményét Popelmajer Szandra mondta el az RMDSZ nagykárolyi szervezete és a Kaffka Margit Művelődési Társaság szervezte esemény nyitómozzanataként. Babits Mihály Áldás a magyarra című költeményét Kocsis Anett Anna mondta el folytatásként, majd Kovács Jenő, a károlyi RMDSZ elnöke üdvözölte az ünneplőket, míg Rák Gergő versmondással szolgált. Gnándt Zoltán tanfelügyelő, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Középiskola történelem szakos tanára helyezte kontextusba az 1848. március 15-én történteket. Ábrányi Emil Petőfi Sándor című versét Török Bálint mondta el. Csizmár Bernadett énekelt zárásként. Ő is a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont tanulója – mindannyiukat Kiss Hajnalka és Hargitay Erzsébet pedagógus készítette fel.

Koszorúzással folytatódott a mértéktartó ünnepség. Erdei D. István parlamenti képviselő és Túrós Lóránd szenátor, továbbá a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal nevében Kovács Jenő polgármester és Keizer Lajos alpolgármester, a helyi RMDSZ, az NDF frakciója, a kertvárosi református egyházközség, illetve a Nagykárolyi Református Egyházmegye nevében ifj. Tolnay István esperes, illetőleg a testvértelepülések, így Polgár, Orosháza, Mátészalka nevében helyeztek el koszorúkat. De a Történeti Vitézi Rend nagykárolyi székkapitányságának tagjai, a mezőpetri RMDSZ, a Kalazanci Szent József- és a nagykárolyi Elméleti Líceum nevében is koszorút helyeztek el Petőfi mellszobra elé.

CSALÁDBARÁT ISKOLA

A nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum is csatlakozik a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett Külhoni magyar családok éve programhoz.

 

Február 2-án szervezte meg Budapesten a Nemzetpolitikai Államtitkárság a 2018-as tematikus év nyitórendezvényét, melyen a Kalazanci Szent József Líceumot Kocsis Aliz igazgató képviselte. Az előző évek tematikájához kapcsolódva a Miniszterelnökség az idei évet a Külhoni magyar családok évének szenteli, hangsúlyozva az értékek és a nemzeti identitás továbbadásának, továbbá a helyes családmodell kialakításának a fontosságát, támogatva azokat a kezdeményezéseket, melyeknek célja a családok megszólítása, segítése és a fiatalok családi életre nevelése. A külhoni magyar családok ugyanis a külhoni magyarság azon legkisebb közösségei, amelyek támogatásával a teljes Kárpát-medencei magyarságot meg lehet szólítani.

a (1)

„Legelső a nemzet, második a család és csak harmadsorban nézd a magad javát!” – Kányádi Sándor szavaival köszöntötte a nyitókonferencia résztvevőit Illés Boglárka, az EMMI helyettes államtitkára, kihangsúlyozta, hogy mindannyiunk jövője a Kárpát-medencében, ha családban gondolkodunk, és az EMMI által megkezdett szemléletformálást az egész Kárpát-medencére ki kell terjeszteni. A helyettes államtitkár arról is beszélt, a családok éve három pilléren alapszik: az intézményrendszeren, az intézkedéseken és a szemléletformáláson.

a (2)

A konferencia alkalmat adott a közös gondolkodásra, az igények felmérésére, a lehetőségek és a Magyarországon már jól működő modellek bemutatására (Családbarát közösség – Családbarát önkormányzat, Sikeres vállalkozók a családok szolgálatában), míg a romániai, kárpátaljai, szlovákiai, horvátországi magyar pedagógusszövetségek beszámolói a tapasztalatcserére, a hiánypótló intézkedések kiemelésére.

a (3)

A közvetlen hangulatban zajló rendezvény keretein belül lehetőség nyílt csoportos mentoráláson való részvételre, szervezésfejlesztés témakörben, illetve tapasztalat- és gondolatcserére a családokat segítő közösségek (alapítványok, oktatási intézmények, szociális és egyházi közösségek) képviselőivel a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetésével.

A nagykárolyi felekezeti iskola a tematikus év jegyében különös figyelmet szentel majd olyan programelemek és fejlesztések megvalósításának, melyek elsődleges célja, kapcsolódva a már hagyományossá vált eddigi rendezvényekhez, az iskola diákjainak és családjaiknak a segítése, a keresztény értékekre épülő nevelői és szülői szerep tudatos megélése, a közösségformálás, és az elkötelezettség erősítése.

a (4)

Családi nap 2016-ban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 ÉVES A KALAZANCI. ISTEN ÉLETESSE!

„Huszonöt év alatt sok minden történt itt – a papírra vetett sorok nem is tudják ezt igazán felidézni, az emlékek a szívekben, a találkozásokban és a hittel megélt hétköznapokban köszönnek vissza. Nemcsak kollektív emlékezetünk, de a múlt, de a jelen és a jövő is összefűz minket, akik valaha ebben az iskolában tanultunk, tanítottunk” – írja a nagykárolyi Kalazanci Szent József Iskola igazgatója az Anziksznak elküldött beszámolójában.

Kocsis Aliz ekként folytatja:

„Tudjuk, hogy minden nemzedék és minden közösség sajátos módon fér hozzá a múlt egyes momentumaihoz, ami egy sajátos, közös életfelfogás, világnézet kialakításához vezet. Ez az életfelfogás, ez a különleges lelkület él azokban, akik az eltelt negyedévszázadban a Kalazanci Líceumhoz kötődtek.

Életfelfogás, mely meghatározó és nélkülözhetetlen velejárója egy tudatosan megélt hivatásnak, szerepvállalásnak, melyről olyan szépen vallanak egykori diákjainak az emlékkönyv lapjain: ‘Csendes, rejtett buktatók nem fogtak ki rajtunk, másnak neveltek, mások lettünk’ – olvashatjuk egyikőjüktől.

S ahhoz, hogy azzá váljunk, amit ma is képviselünk visszatekintve a mögöttünk álló 25 évre tagadhatatlanul szükség volt mind az iskolaalapítók álmaira, bátorságára, mind utódaikra, az otthonkeresés, hazaérkezezés és otthonteremtés időszakának reményt el nem veszítő és kitartó közösségére is. Ez az elkötelezettség ad példát, tölti meg hittel és bizakodással jövőbe tekintésünket ma is. Ez a közösség, diákok és nevelők, ma is az iskola lelke, mely Kalazanci Szent József öröksége és lelkisége köré gyűlve, egyetlen, közös középpontból él és táplálkozik. Csak így tudunk egymással, egymásért és másokért élni.

‘..mert minden értetek történik’ (2Kor15), gondolat, mottó, melyre hálatelt szívvel fókuszálunk jubileumi évünkben. Biztatva egymást: legyen az jó, vagy számunkra most még érthetetlen olykor nehézségekkel, veszteségekkel járó helyzet, merjük elhinni, hogy valóban minden értünk történik. És történik mindez töretlenül immár 25 éve mióta, 1992 szeptemberében Poszet Veronika tanárnő-igazgatónő és Ft. Lieb József atya bevezettek bennünket, akkori 9. osztályosokat a Kalazanci templomba, hogy Veni Sancte szentmisével megkezdjük az első tanévet. Ha ebben a tudatban éljük meg az előttünk álló éveket is, Ferenc pápát idézve: ‘elkötelezettséggel, hogy az iskolát a közösség és a küldetés terévé tegyük, valamint a gyermekekbe és a fiatalokba mint az élet és teljesség hordozóiba vetett mélységes bizalommal’, hiszem, hogy a kegyelem valóban sokasodni fog, bennünk, köztünk és általunk.

Köszönet mindazoknak, akik a mögöttünk álló huszonöt évben és ma is elkötelezetten iskolánkért fáradoznak! Isten áldja őket imáikért, munkájukért, segítségükért!

Fontos a visszatekintés, a gyökerek, a történések mélyére való visszanézés. Hálával tölt el, lendületet ad, erősíti identitásunkat, hovatartozásunkat, küldetéstudatunkat, de ugyanúgy hozzájárul egy letisztult, közös jövőkép kialakításához, mely nem csak egyszerűen az elérni kívánt dolgok listája, hanem egy hittel és reménnyel megtöltött, érzelmekkel telített, erős motivációs tényezőt nyújtó elképzelés, mely intenzíven kell hogy éljen gondolatvilágunkban. Annak a közösségnek a gondolatvilágában, mely az iskola alapja, lelke, melyet egy irányba tekintő, együtt gondolkodó, együtt lelkesedő s együtt küzdő emberek alkotnak.

Nap mint nap tapasztaljuk, hogy a nevelésnek és így az iskolának is szembe kell néznie azokkal az új kihívásokkal, amelyeket a társadalom, a politika és a kultúra eredményezett és állít elénk. Ebben az értékeket megkérdőjelező sodrásban és sokszor kompromisszumokra kényszerítő valóságban akarunk a jövőben is biztonságot jelentő közeget teremteni gyermekeink, fiataljaink számára, ahhoz, hogy helyesen fejlődhessenek és felnőve, tudatos, felelősségteljes, tenniakaró tagjai legyenek keresztény közösségeinknek, társadalmunknak. Mindennek tudatában törekszünk továbbra is a hit és a műveltség összhangjának, lehetőségeinkhez mérten történő megvalósítására, tárgyi és szakmai tudás mellett azt a keresztény értékrendet követni és közvetíteni, mely legjobban segíti a ránkbízottak tudásban és lelkiekben történő fejlődését, nemzeti identitásuk formálását és erősödését.” – zárja sorait Kocsis Aliz igazgató. A felekezeti oktatási intézmény vezetője tudatja, hogy az ünnepséget megelőző héten Iskola másként hét zajlott, a csütörtök pedig a versenyeké volt: Kalazancius hittanverseny, Sík Sándor-szavalóverseny, esszéíró- és rajzverseny. Pénteken ünnepi műsort mutattak be a Nagykárolyi Városi Színházban, melyen az iskola egykori és jelenlegi diákjai is részt vettek. A tanár–diákkórus által előadott két kórusművel zárul a műsor. Később hálaadó szentmisét mutattak be a nagykárolyi Kalazanci Szent József római katolikus templomban, melyen a szentbeszédet Ft. Labancz Zsolt piarista tartományfőnök mondta, kiemelve Kalazanci Szent József pedagógiájának vezérelveit a keresztény szellemben történő nevelés jelentőségét. Az este a már hagyománnyá vált Szülők és nevelők báljával folytatódott a Viktória rendezvényteremben, ahol mintegy 160 személy, a szülők, vendégek és a tantestület tagjai, ünnepelt nagyon jó hangulatban együtt.

A 25 éves jubileumra, a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával sikerült 500 példányban egy emlékkönyvet is kiadni, mely összegzi az iskola történetének jelentősebb mérföldkövei és a jelen örömeit, kihívásait. Az emlékkönyv lapjain mintegy 20 egykori diák is vall arról, mit jelentett számára Kalazancis diáknak lenni, miben segítette az iskola nyújtotta nevelés életpályájának alakulásában.

https://anziksz.com/2017/11/27/25-eves-a-kalazanci-isten-eletesse/

HANGOLNAK AZ ÚJ TANÉVRE

Zajlanak a tanévre történő előkészületek a nagykárolyi Kalazanci Szent József-iskolában. Jórészt kisebb-nagyobb felújítások, az utolsó simítások – fejtette ki Kocsis Aliz igazgató, aki örömmel újságolta: minden osztályuk maximális számmal megtelt.

 

Tudatta továbbá, hogy bővítik az egykori piarista gimnázium hagyományait felvállaló oktatási intézmény felszereltségét, mégpedig számítástechnikai eszközöket vásárolnak.

2

– Tavaly pályáztunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nél. Mostanra sikerült is megvalósítani az elképzelést, megtörténtek a beszerzések. 5 millió forinttal támogatta az iskolánkat a Magyar Kormány, ezt az összeget számítástechnikai felszerelések vásárlására használhattuk fel. Hét tanteremben a legmodernebb, úgynevezett interaktív táblák segítik elő a tanítás folyamatát. Ezekhez társulnak projektorok is. Tizenkét laptoppal is gazdagodott az intézményünk – tudtuk meg Kocsis Aliz igazgatótól. Elmondta azt is, hogy az új felszereléseket a középiskolások használják, illetőleg a szaktantermekbe helyezték el őket. A pályázat elsődleges célja: A nagykárolyi Kalazanci Líceum számítástechnikai bázisának fejlesztése. Ennek keretén belül 5 000 000 Ft-ot kaptak számítástechnikai eszközök beszerzésére. Mint ismeretes, a tavalyi évben a BGA kiemelten figyelmet fordított a szakoktatás fejlesztésére, ezért pályázhatott a károlyi oktatási iskola is, mint szakoktatást végző, biztosító (Közélelmezés-Turizmus) tanintézmény.

a

– Ténylegesen nagyon jónak tartjuk ezt a lehetőséget, a kiírásokat. Már több alkalommal is pályáztunk. Örvendetes, hogy a magyar kormány így is támogatja az itteni, az erdélyi magyar tannyelvű oktatás ügyét – fejtette ki Kocsis Aliz. Az igazgató elmondta, hogy természetszerűleg a rendszeresen nyújtanak be pályázatokat az aktuális kiírásokra.

– 600 ezer forint értékben pályáztunk a budapesti Pallas Athéné Domus Educationis Alapítványnál. Digitális természettudományok, történelem, angol, német, oktatócsomagokat vásárolunk mind az elemi, mind a gimnáziumi és középiskolai osztályok részére. Előkészületben vannak az őszi testvériskolai látogatások is – a magyarországi oktatási államtitkárság támogatáskezelő igazgatósága elfogadta a Határtalanul programban tavasszal benyújtott pályázatunkat, így a 2017/2018-as tanévben a sátoraljaújhelyiekkel folytathatjuk az együttműködést. Szeptemberben végén pedig a székesfehérvári egyházmegye ifjúsági találkozóján vesznek részt az iskola diákjai – tudtuk meg Kocsis Aliz igazgatótól.

https://anziksz.com/2017/08/31/hangolnak-az-uj-tanevre/

 

 

 

 
 

 

 

28.02.2017

Kincsvadászattal egybekötött ismerkedés

27.02.2017

KALAZANCIS SZÜLŐK ÉS NEVELŐK BÁLJA

11-13.05.2017

Dabas, Szent János Katolikus Iskola, Természettudományi-, hittan-, rajzverseny, Szt. János labdarúgó kupa

21-23.04.2017

Budapest, Piarista Ifjúsági Napok (PIT) 

14-17.03.2017

Fogadjuk a kecskeméti Piarista Gimnázium diákjait és kisérő tanárait

20-21.02.2017 Lelkinap - IXB osztály - Szokond
16-17.02.2017 Lelkinap - IX.C osztály - Szokond

16.02.2017

A fele se mese - a HPV és méhnyakrák figyelemfelkeltése fiatalkorban program, Szatmár Megyei RMDSZ Nőszervezete, dr. Major Klaudia

13.02.2017

Versre vagy kódolva c. program Sikli László költővel

06.02.2017

Csodálatra méltó volt a hite és bizalma – Labancz Zsolt SP a rendalapító Kalazanci Szent Józsefről

03.02.2017

Farsangi mulattság elemi osztályos diákjaink részére

18.01.2017

Suliriporter kerestetik

20.01.2017

Verses megemlékezés

16.01.2017

Az olvasás öröme

25.11.2016

A LEGFONTOSABB KÉRDÉS: TE MIT ADSZ?

07.11.2016

Pénzsztárok a kalazancisok

15.10.2016

Teljes átéléssel meséltek

22.11.2016

CSERKÉSZEINK A LELKI NAPOKON

12.09.2016

LELKI ALAPPAL KEZDIK A TANÉVET

23.08.2016

CSERKÉSZEN A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

A MÁTYÁS KIRÁLY ÉS KORA TÁBORT

ÉS A SZÜLŐK AKADÉMIÁJA

PROGRAMSOROZATOT TÁMOGATTA

Imagini pentru bga zrt logo