Hírek

2021-04-20
ELŐKÉSZITŐ OSZTÁLY
2021-04-20
VIRTUÁLIS UTAZÁS SVÁJCBAN – KALAZANCISOK SIKERE A PKE NÉMET NYELVŰ VERSENYÉN
2021-04-20
FELVÉTELI VIZSGA

Események

ISKOLÁN KÍVŰLI TEVÉKENYSÉGEK


https://anziksz.com/csalad-es-iskola-kapcsolata-kicsit-maskepp/magunk-kozt/2021/10/07/?fbclid=IwAR3NocEce9pvX8DXoRh2tN8gMQjgHvfoGZxtaEhq6MYQGNaKF1sAkRtRAus

Család és iskola kapcsolata, kicsit másképp

„Az iskola és a család együttműködésén folyamatosan kell dolgozni. Lehetőségeket kell keresnünk arra, hogy ne csak az iskola berkein belül találkozhassunk és beszélgethessünk a szülőkkel a gyermekekről, a nevelésről, hanem kicsit másképp,esetleg más környezetben”- vallja a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum tanítónője, Nagy Katalin. Ettől a szándéktól vezérelve, a pedagógus olyan szabadtéri programot szervezett, melyen a diákok és azok szülei is részt vehettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elképzelés megvalósítása érdekében, október 2-án szombaton délelőtt a Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum III. osztályának közössége, szüleikkel és a tanító nénivel együtt útra keltek, hogy egy kellemes, szórakoztató délutánt töltsenek el közösen, hogy jobban megismerjék egymást, beszélgessenek, közösen szórakozzanak, sportoljanak.

„Mindehhez kiváló helyszínként a Teremi-tó kellemes környezete szolgált. Ügyeskezű anyukák és apukák közreműködésével készült a finom bográcsos. A gyerekek mindeközben kézműveskedtek, staféta és ügyességi játékokban vettek részt . Néhányan a szülők közül is kedvet kaptak a játékhoz, s ők is bekapcsolódtak, a gyermekek nem kis örömére. Ez a Családi Nap igazi örömünnep volt, ünnepe volt az együttlétnek, ünnepe egy élő közösségnek. Lehetőség volt kikapcsolódásra és kapcsolódásokra: barátságok kialakítására; a meglévők mélyítésére. Kellemes zsibongás , hosszabb – rövidebb beszélgetések szülőkkel, viccelődések, összemosolygások. Köszönöm nektek ,kedves gyerekek és kedves szülők ,az együtt eltöltött tartalmas időt” nyiltakozta Nagy Katalin.

Hogy miért is fontos a család és iskola közötti kötelék erősítése?- erre a kérdésre válaszoltak a harmadik osztályos gyermekek szülei közül néhányan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnandt Melinda:

Az iskola és a család közötti kötelék megerősítése elengedhetetlen a kölcsönös bizalom kialakulásához. Úgy az iskolaszintű, mint a kisebb, az osztályközösségek szintjén szervezett családi napok elősegítik egymás alaposabb megismerését, az értékrendek összecsiszolódását, ami e bizalom alapjául szolgál, támogatja a gyerekek érdekében történő sikeres együttműködést, és nem utolsó sorban maradandó élményekkel gazdagít minden résztvevőt.

Volfer Annamária:

A gyermek optimális fejlődéséhez elengedhetetlen az érzelmi biztonság megteremtése.A családnak ez a legfontosabb feladata és ha az iskolával jó a család viszonya, közös megbecsülés és tisztelet van egymás munkája, személye iránt, akkor ezt a gyerek érzi, és az iskolában is érzelmi biztonságban fogja magát érezni.Ha a kettő közti kötelék erős, akkor a gyermek egy támogató, jó tanácsokat adó és segítséget nyújtó közösségben tanulhat és fejlődhet értelme és érzelme egyaránt. Véleményem szerint az lenne a nevelés lényege,hogy az iskola a család nevelését kiegészítse,de nem pótolhatja. Ezért fontos a családok minél jobbani megismerése. Kiváló alkalom nekünk szülőknek is egy ilyen közös program.Jobban megismerhetjük egymást a szülőtársakkal és a tanító nénivel is.

Fazakas Mónika:

Jó, sőt szükseges a család és iskola közötti kötelék erősítése, hiszen egy célért dolgozunk. Gyermekünk születésétől arra törekszünk, hogy kiegyensúlyozott, sikeres és boldog ember legyen. Az iskola partnerünk ebben a feladatban. Ha gyermekünk azt látja, hogy szülei és tanítói bizalmas segítői egymásnak, hiszem, hogy a tárgyi tudás mellett érzelmi biztonságra is lelnek, amely elengedhetetlen a boldog élethez. Nagyon jó volt a gyermekeinket így is látni, a közös játékokban részt venni, szülőtársakkal beszélgetni.

 

A népmese jegyében szerveztek erdei iskolát a kalazancis tanítónénik

A Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum két pedagógusa gondolt egy merészet és erdei iskolát szervezett kisdiákjainak. Baumgartner Katalin és Czier Bernadett , tanítónénik a II. , illetve IV. osztály tanulói számára színes programot állított össze a népmese jegyében. A két napos kirándulás szeptember 30-án és október 1- jén került megrendezésre, így együtt ünnepelték meg a Magyar Népmese Napját is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A program egy erdei sétával indult, ahol a gyermekek megfigyelték az őszi erdőt, mezőt, terméseket gyűjtöttek. Majd egy farmlátogatás következett, ahol a háziállatok és a mezőgazdasági gépek sokaságát tekinthették meg a tanulók. Állatsimogatásra is sor került , a kis borjak lettek a kedvencek. 

Ebéd után a tanító nénik a népmesék világába kalauzolták a diákokat. Kis csoportokban rejtvényeket fejtettek, meseszereplőket válogattak , színes plakátokat készítettek a népmesékről. Meghallgatták Salagean Linda , könyvtáros előadásában Benedek Elek : Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című meséjét. A mesefeldolgozás játékos feladatok formájában valósult meg, uzsonnára pedig gyümölcssaláta készült mosolygó almával.

Művészeti foglalkozásként gyümölcskosarakat készítettek a gyerekek, valamint fakanál és textil felhasználásával királyfik és királylányok elevenedtek meg a meséből.

Este bátorságpróba, kincskeresés és tábortűz tette emlékezetessé az erdei iskolát. Mindvégig önfeledt mosoly , csillogó szemek, csengő gyermekhang jelezte vissza a pedagógusoknak , hogy maradandó élményekkel gazdagították diákjaik kincsestárát.

https://anziksz.com/fiatalok-a-jarvany-idejen-kisfilmet-keszitettek-a-kalazancisok/magunk-kozt/2020/12/16/

Fiatalok a járvány idején – kisfilmet készítettek a kalazancisok

A legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtekinthető immár az a kisfilm,

amit a Kalazanci Szent József Líceum tanárai és diákjai készítettek:

https://www.youtube.com/watch?v=Yd1DIUPYeQQ&t=7s

A videó a Republikon Intézet pályázati kiírására valósulhatott meg és három iskola vett részt benne. Az általunk készített filmecske témája a “fiatalok a járvány idején“ volt. A projekt hétfőn zárult le egy kerekasztalbeszélgetéssel, ahol a diákok elmondhatták és megoszthatták egymással tapasztalataikat, amiket az elmúlt időszak során, a járvánnyal, karanténnal és online oktatással kapcsolatban szereztek”- mondta Sopronyi Roland pedagógus.

Az online oktatás teljes mértékben felborította életünket, s ezt nem csak tanárként, vagy a diákoktól hallott információként mondhatom, hiszen közvetve mindenkit érintett a járványhelyzet okán kialakult állapot. Bár lassacskán elfogadtuk, hogy online kell tanulnunk, oktatnunk, mostmár a diákok zöme is nagyon vágyik a “normális“ keretek között történő iskolai oktatásra. Úgy gondolom sok új dolgot próbálhattak/próbálhattunk ki, viszont végzős osztály osztályfőnökeként azon az állásponton vagyok, hogy az iskolai jelenlét nagyon fontos lenne és a közösségi kapcsolatot sem lehet pótolni semmilyen online eszközzel.

A kisfilmet Jónucz Alfonz kollégámmal és a diákokkal együtt készítettük. Nem csak a projekt miatt, hanem azért, mert végre történik valami, amin együtt dolgozhatunk. Ennek az együttes élménynek a megélése biztosította a filmecskénk vezérfonalát is,

hiszen azt szerettük volna bebizonyítani, hogy mennyire egy cipőben járunk mindannyian. Hiszen mindőnket érint ez a mostani helyzet és mennyire jó, hogy nem fölényes, autoriter módon, hanem útitársként álltunk eddig is a diákok mellett, legalább abban a pár évben, míg élvezzük a bizalmukat, s amíg együtt építhetjük, formálhatjuk őket, egy szebb jövőkép reményében”- mondta Sopronyi Roland.

A videóban elhangzó alapzenét is a kalazancisok játszották fel, a felvételben való segítséget pedig nagyon köszönik, Szűcs Józsefnek, a Nagykárolyi Művelődési Központ igazgatójának.

A kisfilmben énekeltek: Csizmár Bernadett XII. B, Gál Stefánia XI. C osztályos diákok. Zenéltek: Blaga Alex X. B, Tempfli Ákos, Varga Máté és Murvai Ádám nyolcadikos diákok, valamint Jónucz Alfonz és Sopronyi Roland pedagógusok.

A videó során kicsit mindennapjainkat, boldogabb és nehezebb pillanatainkat is próbáltuk megmutatni és jelezni elfogadó egyetnemértésünket (a híres Salvador Dalí maszkban). Reméljük meg sok hasonló produkciót hozhatunk össze a későbbiekben, de már korlátozások nélkül.

És természetesen azt is reméljük, hogy kis videónk sokak érdeklődését felkelti és tetszését is elnyeri majd!”- fogalmazott Sopronyi Roland.

 

Kedves Diákok! Az adventi időszak különleges alkalmat ad nemcsak az elcsendesedére, a várakozás megszentelésére, de a jócselekedetek gyakorlására is. Belegondoltál már abba, míg neked természetes, hogy az online órák előtt reggelizel, délben meleg ebéd vár vagy legelábbis van miből elkészitened és kigondolhatod mit is kérsz vacsira, bizony vannak olyan családok, akik egyik napról a másikra élnek, van, ahol hetente csak egyszer-kétszerkerül meleg étel az asztalra, vannak olyan gyerekek, akik olykor üres gyomorral alszanak el… Itt az ideje, most mi is segithetünk: december 2-15 között tartós élelmiszereket (konzervek, cukor, olaj, liszt, rizs, száraz tészta, tea, kakaó, UHT-tej, édességek stb.) rászoruló családok számára. Mindössze 2 dolgot kell magaddal hozz (pld. 1 májkrém+1 doboz tea vagy 1 csomag makaroni+1 tábla csoki stb.) és azt elhelyezni az ANGYALBATYU feliratú sárga dobozba, szerdánként a diákmise alkalmával a templomban vagy minden nap december 2-15 között bent az iskola főbejáratánál naponta 15 óráig (szüleid is behozhatják, ha bent járnak a városban). Segits, hogy segithessünk és te is megtapasztalhatod milyen nagy öröm adni, másoknak örömet szerezni!

VERSENYFELHIVÁS

 SÍK SÁNDOR EMLÉKVERSENY

„Az Isten küld, testvéreim tinéktek,
hogy sugarai eleven tüzét,
amik arcáról a szívembe égtek,
sugározzam csendesen szerteszét
a testvéreknek, kik az éjben járnak.
Az Isten küldött, szentjánosbogárnak."

a Pro Calasantius Egyesület és a Kalazanci Szt. József Római Katolikus Líceum irodalmi versenyt hirdetPiarista örökségünk Sík Sándor vallási lírájában címmel.

A beérkező pályamunkákat két kategóriában (részletek a kiírásban) várjuk november 26.ig a calasantius@yahoo.com címre.

Áldásos készületet!

Szavalóverseny:

V.-XII. osztályok részére

Válassz ki tetszőlegesen a költő életművéből egy költeményt. A szavalatot (akár olvasva is)  videó formájában küldd be nov.26.ig a calasantius@yahoo.com címre. A videó elején mutatkozz be (név, osztály) és mondd el pár mondatban, miért épp az adott verset választottad.

Esszéíró verseny:

Írj egy max. 2 A4-es (Times New Roman, 12, 1,5 lapszél) oldal terjedelmű esszét a következő címmel:

IX.-XII. - Piarista örökségünk Sík Sándor vallási lírájában

A kész munkát küldd be nov.26.ig a calasantius@yahoo.com címre.

(előnyt jelent, ha a beküldött írás egy konkrét verselemzést és saját gondolatokat is tartalmaz)

Forrásanyag:

https://siksandor.piarista.hu/eletut/eletrajzok/kegyeletes_eletrajz.htm

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/szeged/sik_sandor_eszmekorei/pages/001_sik_sandor_emlekezete.htm

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Spenot-a-magyar-irodalom-tortenete-1/viii-kotet-a-magyar-irodalom-tortenete-19451975-ii-a-kolteszet-81D8/a-vallasos-kolteszet-ronay-laszlo-834C/sik-sandor-8356/

A díjazottak ajándékokban és pénzjutalomban részesülnek!

Az eseményt támogatja:

Zemplénnel és Felvidékkel ismerkedtek a nagykárolyi Kalazanci Szent József Líceum diákjai.

https://anziksz.com/ujabb-hatartalanul-programban-a-kalazancisok/van-kepunk-hozza/2019/05/17/

„A Határtalanul! program révén iskolánk tíz és tizenegy osztályos tanulói négynapos tanulmányi kiránduláson vehettek részt, melynek keretén belül Sátoraljaújhelyre, az V. István Katolikus Szakgimnáziumba látogathattak.

A közös pályázat ezúttal irodalmi és történelmi eseményeket helyezett a középpontba: Rákócziak nyomában Zemplénben és a Partiumban. A színes programsorozat alatt a kalazancis diákok az anyaországi tanulókkal utazhattak, együtt készítették el beszámolóikat, ismerkedtek a vidék nevezetességeivel és nem utolsó sorban egymással.

Első nap, a kirándulók a várost és annak műemlékeit látogatták, többek között a görög- és római-katolikus templommal és a városházával ismerkedhettek, majd a közösségépítő program a szálláson folytatódott. A második nap sokkal színesebb és érdekesebb volt, mivel a két iskola diákjai együtt utaztak Felvidékre, Kassa és Lőcse városát tekinthették meg, annak minden szépségével együtt. Nem maradt ki a kassai dóm és a lőcsei hivatal sem. A következő nap a diákok Szerencs várát, több kiállítással egybekötve, és a tokaji borvidéket csodálhatták meg. Az utolsó nap a búcsúról és a hazaindulásról szólt, de reméljük, jövőre is sok új ismerettel és hasonlóan szép élményekkel gazdagodhatunk.”

Kocsis Anett X. B

BÍZIK-E A DIÁKBAN A TANÁR?

https://anziksz.com/megbizik-a-diakjaiban-a-tanar/van-kepunk-hozza/2018/09/28/

4

 

Motivációs és kommunikációs tréningen vett részt a Kalazanci Szent József-iskola diáktanácsa. Színes, érdekes programokba és előadásokba kapcsolódhattak be, ezáltal bővíthették tudásukat és vezetői készségeiket.

Hétfőn és kedden kerültek megrendezésre ezek a motivációs napok, Erdődhegyen, a Helga Winter nevet viselő közösségi házban. Két kísérőtanár, Kocsis Aliz igazgató és Sopronyi Roland vezetésével, 25 gimnazista vágott neki az interaktív programnak, amelynek megvalósítását egy sikeres pályázaton keresztül a Communitas Alapítvány támogatta.

A programok közvetlen, családias hangulatban teltek. Miután a diákok bizalomnövelő játékokon és a csapatszellemet erősítő foglalkozásokon vettek részt, a csapat egy összeszokott közösséggé vált. Így kezdték el a tanulást és a közös munkát. Első körben Sajtos Norbert nagybányai vállalkozó tartott komplex előadást a motivációról, a célokról és azok eléréséről, a sikeres fiatalokról, a csoportmunkáról, a vállalkozásokról, a munkáról és a közösségépítésről. A szünetekben pedig a diákoknak lehetőségük volt különböző motiváló és a vezetői készségeket fejlesztő gyakorlatokban részt venni. A napot az esti közös pizzázás és egy film nézése koronázta meg, ám most sem tértek el a szervezők a témától, a Végtelen hit című film ugyanis szintén a motivációról és az önfejlesztésről szólt, a diákok számára ugyanis a legnagyobb motivációt az Istenbe vetett hitük jelenti, amelyet próbálnak hétköznapjaikban is megélni.

A keddi nap is eseményekben gazdagan telt. Indításképpen újra előkerültek a bizalom- és csapatjátékok, majd a résztvevők belekóstolhattak a rendezvényszervezésbe. Kiscsoportokba szerveződve több programtervet is kidolgoztak – mint például adventi vásár és szociális adománygyűjtés, diáknapok vagy interaktív nyíltnap az érdeklődők számára –, amelyeket a mostani tanévben meg is valósíthatnak. A képzést Sopronyi Roland tanár kommunikációs előadásával zárták, ebben a nonverbális jelekről és a testbeszédről, a kommunikáció fajtáiról és az emberismeretről tanulhattak. Emellett a légzéstechnikákról és a figyelemfelkeltésről is szó volt.

Végül a motivált és lelkes fiatalok hazajöttek, hogy tevékenységüket az iskola falai között folytassák és céljaikat együttes erővel és sikerrel érjék el.

Kocsis Anett
X. B osztályos tanuló

 

KAPNIKBÁNYÁN SZÁKÓZTAK A VII.ESEK

 

ÉRTÉKŐRZŐK - ÖRÖKSÉGÜNK ŐREI VERSENY

https://www.facebook.com/Értékőrzők-Kalazanci-Szt-József-Római-Katolikus-templom-334802920628430/

 

 

LELKINAP VI.-VII. OSZTÁLY, ERDŐDHEGY, ÁPRILIS 21-22

NUP-KP-1-2021/1-000039-VAL-ELS/001 A Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum eszközbeszerzésének támogatása

Letölthető logók – bgazrt.hu

 "Egyházi közösségi célú programok támogatása"

EKCP-KP-2021/1-000399

A Kalazanci Líceum 30 éves jubileumi ünnepségét támogatta

 

A KALAZANCI LÍCEUM INFRASTRUKTÚRÁLIS FEJLESZTÉSÉT és a "SZABADBA CSERKÉSZ" 

cserkészprogramokat a 2020as éveben támogatta  

Letölthető logók – bgazrt.hu
A SIK SÁNDOR EMLÉKVERSENYT 2020ban

Az EGYÜTT AZ ÚTON - a Kalazanci Liceum nevelÅ‘i zarándoklatát 2019ben támogyatta

Letölthető logók – bgazrt.hu

A SZÜLŐK AKEDÉMIÁJA PROGRAMSOROZATOT 2018ban támogatta: 

Letölthető logók – bgazrt.hu