Hírek

2021-04-20
ELŐKÉSZITŐ OSZTÁLY
2021-04-20
VIRTUÁLIS UTAZÁS SVÁJCBAN – KALAZANCISOK SIKERE A PKE NÉMET NYELVŰ VERSENYÉN
2021-04-20
FELVÉTELI VIZSGA

Események

GR. KÁROLYI GYULA CSERKESZCSAPATNagytarnán táboroztak a nagykárolyi cserkészek

A nagykárolyi 151. gr. Károlyi Gyula cserkészcsapat idén is megrendezte saját csapattáborát, ezúttal Nagytarnán, ahol több mint 60 résztvevő számára biztosítottak változatos programokat. A tematikus táborban egy történetet feldolgozva zajlottak a foglalkozások.

Nagytarnán táboroztak a nagykárolyi cserkészek

Élménydús programokkal zajlott a 151. gr. Károlyi Gyula cserkészcsapat nyári táborozása, amelynek az idei évben Nagytarna adott otthont augusztus 16. és 21. között. Kocsis Anettől, a cserkészcsapat sajtóért felelős kapcsolattartójától megtudtuk, hogy az eddigi táborokat felülmúlva a szervezők több mint hatvan résztvevő számára biztosítottak változatos és színes programokat az őrsvezetőkkel és a segédőrsvezetőkkel. Anett elmondta, hogy az első három nap többnyire a kiscserkészeké volt, hiszen az úgynevezett „kiscserkésztanyázás” minden évben csak egy részét képezi a tábornak. Ilyenkor a programok a kézműves foglalkozásokról, a vetélkedőkről, a mesékről szólnak, nem feledkezve meg a tanulásról sem, ám a legkisebb korosztályokhoz mégiscsak a játékon keresztül vezet az út. Az első három napot megkoronázva került sor a nyílt nappal egybekötött ígérettételre, amelyen egy farkaskölyköt és kilenc kiscserkészt avattak, a korábbi generációk pedig megkapták a jól megérdemelt próbajelvényeiket.

A tábor további része már sokkal inkább gyakorlati síkon mozgott. A cserkészkorosztály a való életben is hasznosítható praktikákat sajátíthatott el, túrákon vehetett részt, és az év közben megszerzett tudását is próbára tehette. Akadálypálya, a már-már hagyománynak számító méta és próba várta a kihívást mindig vállaló gyerekeket. A jutalom ezúttal sem maradt el: a tábort ökumenikus szentmisével és fogadalomtétellel zárták, ebben az évben először pedig két őrs le is cserélte a kék nyakkendőjét, így kiscserkészekből cserkészekké válhattak.

„Idén is nagyon jó volt a cserkésztábor, mert szokás szerint az egész csapat ott volt. A foglalkozások is nagyon tetszettek, nekem a csomózás volt a kedvencem. Ez volt a második táborom, most a fehér pajzspróbát tettem le, és a próbát teljesítve nagyon jó érzés volt ezt megkapni” — fogalmazta meg gondolatait Lebedy Róza kiscserkész.

Horvay Zsombor cserkész szerint rendkívül szórakoztató volt az idei tábor: „Az eseménydús cserkésztábor nagyon szórakoztató volt számomra, és egy percig sem unatkoztam. Sok tevékenységben volt részünk, mint például csomózási technikák megismerése, térképészet, természetismeret, cserkész- és magyarságtörténelem, amelyek által új dolgokat ismertem és tanultam meg. Az érdekes cserkészfoglalkozások mellett volt még kézműveskedés, több túra és méta, amely minden táborban a kedvenc programom. A tábor végén egy próba várt rám, amit sikeresen teljesítettem, ezáltal másodpróbás lettem. Nekem nagyon tetszett a tábor, és már várom a következőt.”

„Őrsvezetőként és szervezőként idén több feladat hárult ránk, de úgy érzem, hogy társaimmal ügyesen vettük az akadályokat. Örömmel töltött el, hogy az őrsöm könnyedén vette a tábor nehézségeit, és hogy jól tudtunk együttműködni. Számomra a tábor legszebb része az volt, mikor megkaptam a szürke nyakkendőt, így már a felfedező korosztály tagjává váltam, illetve az, amikor a kiscserkészek és a cserkészek megkapták nyakkendőjüket és próbajelvényeiket, hiszen láttuk az elmúlt évi munka gyümölcsét” — vallja Sróth Ádám kiscserkész őrsvezető.

Dobrán Denise cserkész őrsvezető számára az idei tábor igazi kihívás volt: „Az idei tábor számomra egy igazi kihívás volt, ugyanis mi, tizenéves fiatalok szerveztük meg és bonyolítottuk le. Egészen eddig nem is gondoltam, hogy milyen nehéz lehet egy 6 napos tábort eltervezni és lebonyolítani, de együtt véleményem szerint nagyon jól helytálltunk, és csodálatos volt látni a sok csillogó gyermekszemet a programok alatt. Mint cserkész korosztályt vezető, számomra új kihívásokkal kellett szembenéznem, ugyanis a fiatalok, akik rám voltak bízva, rólam, az én tetteimről vettek példát, s ezért nekem úgymond egy 'mintának' kellett lennem számukra. Ez egy igazán nehéz feladat, viszont úgy hiszem, hogy minden őrsvezető kihozta magából a legjobbat, hogy példát mutasson a gyerekek fejlődése érdekében, és egy felejthetetlen tábort nyújtson nekik, amire mindig vidáman emlékezhetnek vissza.”

A tábort támogatta a Romániai Magyar Cserkeszszövetség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

  

UCMR-RMCSSZ

 

 

 

 

 

 

 

ÖSSZERÁZÓ, MTIVÁCIÓS HÉTVÉGÉN JÁRTAK ŐRSVEZETŐINK

Április 29.- május 1. között Dévára utazott a 151.Gr. Károlyi Gyula cserkészcsapat őrsvezetői testülete. A háromnapos program elsődleges céljai többekközött a közösségépítés, rövidebb-hosszabb távú tervek, célkitűzések egyeztetése, motivációs képzés, próbáztatás voltak. Persze nem maradhatott el a természetjárás, múzeumlátogatás sem. Köszönjük a Communitas Alapítvány támogatását, mely nagy segítséget jelentett a program megvalósításában. 

"Csapatunk vezetői, Geréb Miklós és Kocsis Aliz egy háromnapos kirándulást szerveztek Dévára. A kirándulás időpontja április 29-30 és magába foglalta a május elsejét Is. Kora hajnalban indultunk azon a csütörtökön. Első napunkon útközben megálltunk Gyulafehérváron, ott megnéztük a Szent Mihály székesegyházat, még a templom toronyba is felmentünk. Az út felfelé kicsit meredek volt, de megérte,mert odafentről csodás látvány fogadott minket. Kis pihenő után elindultunk tovább.

 

 

Délutánra érkeztünk Dévára, megismerkedtünk a szállással, majd bepakoltuk a csomagjainkat a szobáinkba, de nem maradtunk sokat ,mert indultunk is a városba megnézni a várat. Ott egy felvonóval mentünk fel, ami szerintem sokkal izgalmasabb volt, mintha gyalogolnunk kellett volna. A vár és az onnan nyújtott kilátás valami eszméletlen volt. Nem lehetett betelni vele. Első esténken indult a képzés, motivációs gyakorlatokkal, elméleti alapozással majd közösen társasoztunk egyet, és így végződött a nap. Másnap túrázni mentünk a Retyezátba. Ott még nem olvadt el a hó így az út háromnegyedét abban tettük meg. Átázott a bakancsunk, vizes volt már a nadrágunk is, de ennél érdekesebb körülmények között szerintem még nem voltam túrázni. Összesen 12km tettünk meg 1800 méter magasságban. Rendesen elfáradtunk ezalatt, de miután visszamentünk a szállásra még el kellett készítenünk a vacsorát, ami bolognai volt  és rendkívül finom is. Míg a lányok főztek, a fiúk a tábortüzet rakták meg . Vacsora után tehát a tábortűzzel kellemes hangulatban zártuk le a napot. Harmadik nap ellàtogattunk a Zoe kertbe, ami mediterrán stílusú volt, mivel egy olasz tulajdonossal rendelkezett. Ezután elmentünk Vajdahunyad várához. A kedvencem ott a kínzó eszközöket bemutató terem volt. Rengeteg ember volt aznap és óriási forgalom. Keső este érkeztünk meg, így a szülők már tárt karokkal vártak minket. Személy szerint örülök neki , hogy részt vettem ezen a kiránduláson, hiszen rengeteg élménnyel gazdagodtam." - Czier Fanni, ŐV